Президент Асоціації українських банкїв Дубас Андрій Богданович дав розгалужений коментар в ефірі бізнес-каналу “8 CHANNEL” щодо Кодексу України з процедур банкрутства фізичних осіб, нещодавно прийнятого Верховною Радою України.

Окрім вдосконалення механізмів банкрутства юридичних осіб, найбільш значущою зміною в новому документі є можливість визнавати банкрутами фізичних осіб. До прийняття закону в чинному законодавстві такої опції не було. Важливою особливістю визнання банкрутом фізичної особи-позичальника банку, на яку звернув увагу Андрій Дубас в ефірі телеканалу, є те, що виключно сама фізична особа-позичальник може оголосити себе банкрутом. Банк не може ініціювати визнання фізособи банкрутом по своїй волі, причому арбітражний керуючий, який буде формувати і оцінювати ліквідаційну масу, оцінюватиме все крім єдиного житла, в якому проживає позичальник. Банку набагато цікавіше домовитись із позичальником про певний реструктуризаційний оптимум, так як банк не зацікавлений в конфіскації у фізособи якогось майна чи нерухомості.

Проблему валютних кредитів 2008 року намагались вирішити давно. Ще 2014 року Громадська Рада при Національному банку України ініціювала спільне засідання банків, основних тримачів кредитних портфелів валютних позичальників, і представників громадських організацій і об'єднань позичальників. В результаті такої ініціативи Громадської Ради при Національному банку в 2014-му були напрацьовані уніфіковані реструктуризаційні програми для валютних позичальників і велика кількість таких позичальників успішно реструктуризували свої борги.

Очікується, що нововведення в законодавстві щодо банкрутства фізичних осіб покращать позиції України в рейтингу Doing Business.

 

вул. Євгена Сверстюка, 15 Київ 02002 Україна

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.                               
(044) 516-8775

Ознайомитись з політикою конфіденційності та захисту персональних даних

 

 

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Dark_Red Dark_Blue

Body

Background Color
Text Color

Header

Background Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction