Експертна думка

В Уряді зареєстрували законопроект, який захистить українців від фінансових пірамід та шахрайства

В Україні досі залишається актуальною проблема щодо фінансового шахрайства: законодавство не відповідає міжнародним стандартам, а ефективна омунікація між регулятором та правоохоронними органами не налагоджена. Це у свою чергу негативно впливає на ринок цінних паперів, зокрема, на продаж облігацій, відсутність достатньої кількості державних позик і корпоративних паперів. Як наслідок, привабливість України для інвесторів знижується.

З метою розв’язання цієї проблеми Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку розробила законопроект №4684 «Про Національну комісію з цінних паперів та бірж», згідно з яким збільшиться рівень відповідальності усіх учасників ринків, що сприятиме поверненню до України інвесторів.

Наскільки буде легко впроваджувати законопроект на практиці розповів член Ради АУБ, директор ТОВ «UBS» Вадим Шиян:

«У законопроекті приділяється значна увага захисту прав інвесторів. Біржа має нести відповідальність за угоди, які будуть укладені. Проте для ефективної реалізації закону на практиці українцям необхідно покращити фінансову грамотність, деякі люди легко піддаються  рекламним маніпуляціям щодо певного фінансового продукту, тому їх не складно ввести в оману, гарно розрекламувавши сумнівний проект».

Варто зазначити, що механізм нагляду за ринком відбуватиметься у три етапи: оцінювання, перевірка та розгляд справи. Передбачається обмін банківською інформацією про діяльність шахраїв між державними фінансовими та правоохоронними органами України та інших країн, блокування сумнівних рахунків до рішення суду по суті справи, прокурорам надаватиметься підтримка у судових процесах, а також відбуватиметься взаємодія з іноземними фінансовими регуляторами з метою використання їх можливостей по поверненню грошей з інших юрисдикцій.

«Регуляторний нагляд, який передбачено законопроектом, буде стимулювати бізнес звітувати про свою діяльність більш прозоро перед виходом на ринки капіталу. Наразі, потенційні інвестори не мають належного доступу в онлайн-режимі до фінансової звітності тих чи інших компаній. Пропонований законопроект необхідний, але максимального ефекту відразу не вдасться отримати.  Україні потрібно пройти довгий шлях, щоб біржі ефективно запрацювали. До прикладу, у США вони активно працюють ще з 30-х років минулого століття», – зазначив Вадим Шиян.

Долучайтеся до АУБ у Facebook та будьте в курсі всіх новин.

Автор статті
Прес-служба АУБ

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ