Експертна думка

Збільшення е-ліміту: переваги та можливості

Електронний ліміт для валютних операцій фізичних осіб з переказу коштів за кордон або на рахунки юридичних осіб-нерезидентів, відкриті в Україні, було збільшено до 200 тис. євро. Про це йдеться у постанові Правління Національного банку України від 3 лютого 2021 року №14 «Про внесення змін до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті».

Такі зміни зумовлені станом сучаного ринку. Рішення регулятора відкриває для українців і фінансово-банківського сектору в цілому нові можливості.

«Останнім часом спостерігається тенденція щодо інвестицій українців у цінні папери, а це потребує багато ресурсів. Ліміт у розмірі 100 тис. євро наразі не відповідає потребам фізичних осіб з купівлі, оскільки більшість активів є досить дорогими. Зважаючи на це, рішення НБУ про збільшення ліміту є на часі і дає нові можливості для українців, які хочуть прозоро і в рамках чинного законодавства здійснювати інвестиції за кордон. На мою думку, зняття лімітів важливо для фінансово-банківського сектору, оскільки обсяг фінансових операцій дещо зросте, що дасть можливість збільшувати комісійні доходи та прибутковість в цілому», – прокоментував член Комітету з питань комплаєнсу та фінансового моніторингу Віталій Мартинович.

Новий е-ліміт доступний для здійснення операцій з інвестування за кордон, надання позики нерезидентам, розміщення коштів на власних іноземних рахунках і переказу коштів за договором страхування життя.

Зазначимо, що пріоритетним завданням Нацбанку є повне зняття е-ліміту, яке передбачено Дорожньою картою валютної лібералізації.

Відповідні зміни щодо збільшення е-ліміту до 200 тис. євро набули чинності з 5 лютого 2021 року.

.

 

Автор статті
Прес-служба АУБ

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ