Україна провела випуск облігацій зовнішньої державної позики на суму 1,25 млрд євро. Цінні папери розмістили строком на 10 років під 4,375% річних.

Голова Ради Асоціації українських банків Станіслав Аржевітін прокоментував випуск ОЗДП.

На думку Голови Ради АУБ, вплив розміщення суверенних облігацій на українську економіку можна розглядати з двох боків. До позитивних наслідків можна віднести такі:

 - запозичення строком на 10 років покращують рейтинги України в очах інвесторів та збільшують довіру до держави;

 - пониження ставки до 4,375% підтверджує тенденцію на пониження ставки державних запозичень;

 - подібний прецендент розміщення ОЗДП може допомогти у рефінансуванні старих запозичень та зменшити навантаження на державний бюджет;

 - випуск облігацій здатен показати МВФ, що Україна зможе залучати кошти від інших інвесторів.

Станіслав Аржевітін вважає, що через політичні зміни та військові дії в Україні, рейтинг держави в очах інвесторів не є високим. Інтерес до облігацій виник через високу для ринку відсоткову ставку – 4,375% річних на десятирічні цінні папери, тоді як для Чехії і Польщі цей показник становить 1,5–2%. Характер нинішніх українських реалій змушує Україну брати державні запозичення, що не є позитивним явищем.

«Облігації на суму 1,25 млрд євро свідчать про те, що Україна зараз не може подолати тенденцію на зростання суми зовнішнього (60%) і внутрішнього (40%) боргу. За цими показниками ми випереджуємо країни-аналоги в 2 рази», –зауважив експерт.

Залучення Мінфіном іноземних гігантів BNP Paribas, JP Morgan та Raiffeisen Bank International у якості лід-менеджерів додає цінності українським облігаціям, однак це не свідчить про глибоку довіру, а підтверджує завищення ставок.

«Станом на сьогодні, українська цінова політика по державних запозиченнях найвища в світі. До того ж, Україна ніколи не оголошувала про дефолт, що приваблює іноземних інвесторів», – додав Станіслав Аржевітін.