Новини АУБ

Система миттєвих платежів дозволить здешевити послуги банків  

 

Відбулося чергове засідання Комітету Асоціації  українських банків з питань розвитку платіжних систем за участі представників банківського сектору та небанківських фінансових організацій. Темою засідання стала запропонована НБУ Концепція побудови в Україні системи миттєвих платежів (СМП). Головною метою  системи є, зокрема,  надання можливості українським користувачам здійснювати швидкі й дешеві перекази з рахунку на рахунок.  

«СМП працюють у більш ніж 80 країнах світу. Ця ідея платежу  «рахунок-рахунок», яку ініціює НБУ, викликає у нас стриманий оптимізм. Ми розуміємо, що в разі реалізації концепції спочатку будуть і додаткові витрати – на обладнання, програмне забезпечення, але все одно перспективи – дуже привабливі.  Додатковий учасник ринку зможе створити конкурентне середовище, запропонувавши нижчі тарифи, від чого в кінцевому підсумку виграють всі», - сказав Президент АУБ Андрій Дубас, відкриваючи засідання Комітету. 

Спікер наголосив: «Регулятор хоче почути точку зору ринку, насамперед позицію профільної асоціації. Тож спільно з учасниками АУБ ми сформуємо консолідовану точку зору спільноти і донесемо її до Нацбанку».

Голова Комітету Ігор Фісун зауважив, що  дискусія між банківською системою та ритейлом з приводу інтерчейнджу точиться довгий час. Банки демпінгують, знижують комісії майже до нуля, але якщо вони навіть зовсім відмовляться від інтерчейнжу, все одно змушені будуть знаходити інші інструменти для покриття своїх витрат, зокрема, на обслуговування безготівкових розрахунків.

«Багато країн світу вже працюють із СМП, які дозволяють економити значні кошти. Думаю, ми теж можемо їх використовувати, що дозволить  створити комфортне середовище як для вітчизняного фінансового сектору, так і для українських громадян – наших клієнтів», - зазначив Ігор Фісун.

В процесі активного обговорення концепції НБУ представники фінустанов відзначили, що загальний задум відображає сучасні світові тенденції на фінансових ринках.  І зарубіжний досвід розвитку миттєвих платежів свідчить про затребуваність змін у платіжних системах. Лунали думки про ймовірну зацікавленість окремих секторів економіки України  та  користувачів у такій альтернативній  системі. Проте було відзначено також, що  реалізація такої системи потребує детального опрацювання  технічних питань,  юридичного врегулювання тощо. 

Підсумкове рішення Комітету – відпрацювати Концепцію і направити пропозиції до НБУ. 

Більше фото дивіться за посиланням: https://www.facebook.com/auborgua/posts/1534739996863016

Пресцентр Асоціації українських банків

Тел.: 044 516 8775,

email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ