Експертна думка

Коментар для видання Vesti UA, від Андрія Дубаса президент АУБ


 

Коментар для видання Vesti UA, від  Андрія Дубаса президент АУБ

-У мережі деякі експерти вже висловлюють побоювання щодо розширення функцій НБУ по виводу несистемних банків з ринку. Чи розділяєте ви ці побоювання? Так-ні. чому?

Якщо мова йде про «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану.» , то логіка у  заходах щодо обмежень права з купівлі чи збільшення суттєвої частки у банку підсанкційними особами – є.  Варто розуміти, що війна – час, коли методи обираються за ефективністю, а цілю слугує лише одне завдання – перемога. Ми неодноразово говорили про те, що, якщо банківська установа пов’язана з російською владою, то вона не має права працювати в Україні. Побоювань стосовно того, чи позначиться виведення банку, що пов’язаний з країною агресора – на стабільності банківської системи – як такого немає, оскільки регулятор постійно відслідковує стійкість банківської системи.  Зокрема це стосується і  клієнтів банку, адже у разі прийняття такого рішення  установа  виводиться з ринку відповідно до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб"  Говорячи в цілому, якщо НБУ визнає акціонерів банку та сам банк як такий, що пов’язаний з владою росії,  то варіант націоналізації, у порівнянні з варіантом виведення його з ринку – є більш ефективним, оскільки дозволяє зберегти робочі місця, кредитний портфель та діяльність банківської установи, і він працювати не на роcійського власника, а на  Українську Державу.

 

-Чи не готуються санація банківського сектору за прикладом санації Гонтарєвої? Скільки банків стануть ризиковим чи, можливо, наслідком буде якраз зміцнення банківської системи?

 

Санація – захід, що покликаний запобігти банкрутству, та допомогти здійснити фінансове оздоровлення. Чи потребує український банківський сектор таких заходів – вважаю, наразі передчасно відповідати на це питання ствердно, оскільки регулятором, починаючи з квітня запланована комплексна перевірка та оцінка української банківської системи. Банки вже зазнали та продовжують зазнавати значних втрат від реалізації ризиків внаслідок війни, передусім через втрату якості кредитним портфелем. І водночас ми можемо стверджувати, що дії учасників банків та регулятора дозволили у 2022 році ефективно протистояти викликам, які перед ними стояли. Операційна діяльність у більшості установ була прибутковою.

Говорити про санацію, як «ручний» інструмент визначення  життєздатності банків, що буде супроводжуватись  подальшими кроками – не зовсім коректно. Питання по кожному банку приймаються в індивідуальному порядку в залежності від його фінансової стійкості та платоспроможності. Висновки , все таки варто робити після проведення регулятором стресс-тестування.

 

- Чого очікувати клієнтам банків, як захистити свої внески

 

Ми неодноразово наголошували, що банки які сьогодні функціонують на ринку та дотримуються всіх чинних вимог регулятора та законодавства, та не пов’язані з країною-агресором є високоліквідними, надійними та стійкими. Клієнтам банків не варто хвилюватись за свою гроші, якщо ми зараз говоримо про депозитні вклади. Нагадаю, що наразі діє, норма про 100% виплати за вкладами, так звана «бланкова гарантія», при цьому загалом банківська система за підтримки держави спроможна протистояти поточним викликам – як фінансовим, так і соціальним.

 

 

 


Автор статті
Прес-служба АУБ

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ