Новини АУБ

Вплив міжнародної допомоги на курс гривні: прогнози та рекомендації АУБ

 

23 квітня Президент Асоціації Українських Банків Андрій Дубас в ефірі Українського радіо проаналізував нещодавнє послаблення гривні та спрогнозував її зміцнення в найближчі тижні. Під час обговорення ситуації на валютному ринку Андрій Дубас зазначив, що невизначеність щодо отримання Україною міжнародної допомоги з листопада 2023 року, а також сезонна волатильність курсу, стали основними передумовами для певного послаблення гривні.

dubas portret

Президент АУБ наголосив, що Національний банк України (НБУ) активно використовує інтервенції на валютному ринку для пом'якшення коливань курсу гривні. Ці інтервенції, що здійснюються шляхом купівлі або продажу іноземної валюти за гривні, допомагають стабілізувати курс та захистити українську економіку від зовнішніх шоків.


Андрій Дубас порекомендував українцям, які мають заощадження в доларах або гривнях, не робити різких рухів на ринку, оскільки короткострокові коливання курсу не є суттєвими. Він також рекомендував диверсифікувати заощадження в різних валютах та активах, зокрема в облігаціях внутрішньої державної позики, щоб мінімізувати ризики.

Президент АУБ висловив оптимістичний прогноз щодо курсу гривні на довгострокову перспективу. Він зазначив, що завдяки міжнародній допомозі та зусиллям НБУ очікується стабілізація курсу.

Андрій Дубас зазначив, що голосування Палати представників Конгресу США 20 квітня за допомогу Україні призвело до зміцнення гривні на 20 копійок. Керівник АУБ очікує подальше зміцнення гривні протягом наступного тижня, ґрунтуючись на зростанні золотовалютних резервів України до 43 млрд доларів з 37 млрд на початку року.

Президент АУБ пояснив, що допомога США – це не лише сигнал підтримки, а й реальні кошти, які допоможуть уряду України розрахуватися за бюджетними витратами. Вищий курс гривні до долара вигідний для бюджету, адже при конвертації валюти отримується більше гривень.
Андрій Дубас підкреслив, що Уряд не встановлює курс долара, це робить Національний банк. Проте, він не виключив можливість "ситуативного використання" курсу Урядом для кращого виконання бюджету.

Аналізуючи вплив війни на курс гривні, президент АУБ зазначив, що у 2022 році доходи держбюджету суттєво впали, а витрати на оборону зросли. Для покриття бюджетного дефіциту Нацбанк випустив додаткові 600 млрд гривень, що й стало причиною ослаблення валюти. Міжнародна макрофінансова допомога, на думку Андрія Дубаса, допомагає покривати цей дефіцит і стабілізувати курс.

Щодо курсу євро, очільник АУБ пояснив, що пара євро-долар має свою кореляцію і не залежить напряму від курсу гривні. Вартість євро та долара регулюється відповідно Федеральною резервною системою США та Європейським Центробанком.

Загалом, президент АУБ висловив оптимістичний прогноз щодо курсу гривні. Він очікує її зміцнення протягом наступних тижнів завдяки міжнародній допомозі. Проте, Андрій Дубас зазначив, що курс буде залежати від ситуації на валютному ринку та ходу війни.

Повна версія інтерв'ю з президентом АУБ доступна за посиланням на сайті Українського радіо.

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ