Новини АУБ

Вдосконалення відеоверифікації клієнтів та розробка програмного забезпечення для фінмоніторингу: Асоціація український банків розробляє пропозиції, які покращать роботу небанківських фінансових установ

Вдосконалення фотоверифікації клієнтів та використання програмного забезпечення для фінмоніторингу: Асоціація український банків розробляє пропозиції, які покращать роботу небанківських фінансових установ

23 квітня відбулося засідання Комітету Асоціації українських банків з питань комплаєнсу та фінансового моніторингу (НБФУ), під час якого експерти галузі обговорили низку актуальних питань, що стосуються роботи небанківських фінансових установ (НФУ) в умовах воєнного часу.

Серед широкого спектру тем, що охопили зустріч, варто відзначити наступні:

• Обговорення проблемних питань щодо порядку використання цифрового підпису для НФУ.

Комітет обговорив питання про те, що НБФУ, на відміну від банківських установ, не мають можливості використовувати цифровий власноручний підпис для верифікації клієнтів. Члени Комітету висловили свої думки та дійшли згоди, що дане питання потребує подальшого врегулювання, шляхом внесення змін у відповідні нормативно-правові акти регулятора. Було вирішено, що АУБ направить офіційний запит до НБУ з пропозицією розглянути та прийняти запропоновані зміни до відповідних нормативних актів.

• Роз'яснення щодо вимог до фото- та відеофіксації при верифікації клієнтів.

Комітет обговорив проблемні питання щодо того, які фото та відео можна використовувати для верифікації клієнтів. Інколи проблематика даного питання призводить до отримання від регулятора зауваження щодо якості та змісту фото- та відеоматеріалів. Було зазначено, що Асоціацією сформований відповідний запит, який надісланий до регулятора з метою отримання необхідних додаткових роз'яснень щодо вимог до фото- та відеофіксації.

• Обговорення ризик-профілю фінансової установи.

Учасники Комітету наголосили на важливості правильно складеного ризик-профілю фінансової установи. Члени Комітету рекомендували НБФУ використовувати рекомендації НБУ щодо складання ризик-профілю. Також було підкреслено важливість регулярного оновлення ризик-профілю.

За результатами засідання Комітет прийняв ряд рішень. Зокрема:
• Направити офіційний запит до НБУ з проханням внести зміни до відповідних нормативних актів щодо використання цифрового підпису НФУ.
• Звернутися до НБУ з проханням надати чіткі та зрозумілі роз'яснення щодо вимог до фото- та відеофіксації при верифікації клієнтів.
• Рекомендувати НБФУ використовувати рекомендації НБУ щодо складання ризик-профілю.

Під час засідання Комітету також було обговорено питання оцінки ризиків фінансового моніторингу. Експерти наголосили на важливості комплексного підходу до оцінки ризиків, який повинен включати:
• Ідентифікацію продуктів та послуг.
• Аналіз клієнтів.
• Оцінку географічного розташування.
• Аналіз методів надання послуг.
• Аналіз контрагентів.
• Оцінку внутрішніх документів.
• Визначення факторів ризику та індикаторів.
• Оцінку рівня ризику.
• Розробку та впровадження заходів з пом'якшення ризиків.
• Складання звіту про результати оцінки ризиків.

Також учасники засідання обговорили питання використання програмного забезпечення для фінансового моніторингу. Члени комітету погодились продовжити збір інформації про програмне забезпечення для фінансового моніторингу та надання рекомендацій учасникам комітету щодо його застосування у практичній роботі НБФУ.
Загалом, засідання Комітету АУБ стало ще одним кроком у напрямку покращення регуляторного середовища для НБФУ в Україні. Рекомендації та рішення, ухвалені на ньому, мають потенціал покращити практичну реалізацію стандартів комплаєнсу та фінансового моніторингу в усіх небанківських фінансових установах країни.

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ